Продовжуючи відкривати Закарпаття цього разу ми вирішили відвідати екоагросадибу
“Кельтський двір під Ловачкою“, про який багато чули, та ніяк не виходило потрапити.
Знаходиться він на виїзді з Мукачева, або на в’їзді… якраз Ви його будете проїжджати, якщо прямувати в Мукачево зі Львова. Дуже цікаво нас туди вів навігатор, а все виявилось набагато простіше. Треба було зупинитись на об’їзній при чому практично на парковці і Ви вже на перед подвір’ям кельтського двору.
Зустрів нас пан Юрій – господар. Надзвичайно освічена людина, яка, що головне, живе своєю справою. Він розказав, чому це екоагросадиба. Вони намагаються висадити тут надзвичайно рідкісні як для того краю рослини. В нього на подвір’ї росте виноград, хурма, ківі, морозостійкі пальми, магнолії і навіть кактуси, також цього року посадив чай.
До речі, з чаєм дуже цікава історія. В районі Мукачево він колись ріс, там навіть є чайна гора, вона дуже відрізняється бо має червонуватий колір і ви її ні з чим не сплутаєте. В 1950-х роках в колгоспі “8 березня” почали висівати чай і та було до смерті Сталіна. Чому Сталіна? Бо саме він вирішив що необхідно вивчати можливості вирощування субтропічних рослин на території Закарпаття. Дослідні ділянки досягали 75 га. З них трохи вціліла лише плантація Червоної гори, яка була закладена в лісі. Відомо, що з неї знімали врожаю до 1,3 тони чаю з 1 га. Після смерті “вождя” плантацію переорали та висадили виноград. Але сьогодні є група активістів, що намагаються відновити цю ідею “закарпатського чаю”.
Ідемо далі і потрапляємо в підвал, де проходять дегустації. Включається кельтська музика і ти забуваєш де і в які часи ти знаходишся… Господар пропонує спробувати питний мед, вермут, різні настоянки, в тому числі кельтські і всі ці напої є унікальні! Тому що зроблені тут, в Україні, в Мукачево, тому що батьківщина цих напоїв – цілий світ, тому що в напої ці вкладено душу, а смак їх не передати, їх треба коштувати, насолоджуватись ароматом, смаком та післясмаком. Скажу від себе – я такого ще в житті не пробувала, а після того, як спробувала навряд чи зможу пити те, що продають в наших магазинах!
Крім настоянок в “Кельтському дворі” пропонують також спробувати живий хліб та сири, а якщо попадете сюди літом, то Вас пригостять навіть хурмою з власного саду!
Дегустації супроводжуються приємно кампанією господаря, який розкаже з захопленням і про кельтів і про історії напоїв, що пропонує.
Отже, ми ще раз переконались, що Україна – надзвичайна країна. Тут є стільки всього, що варто побачити та спробувати!